paarden / pony rassen

Voor al je vragen over paarden
Suus_aäron
Belgisch Trekpaard
Berichten: 141
Lid geworden op: 10-11-2010 12:45

paarden / pony rassen

Bericht door Suus_aäron » 06-01-2011 21:22

HET FJORDENPAARD

Geschiedenis

Het Fjordenpaard komt uit Noorwegen en kan tot één van de oudste paardenrassen van Europa worden gerekend. Het Fjordenpaard dankt zijn naam aan de 'fjorden', de diepe inhammen in de rotsachtige, grillige Noorse kust. In Noorwegen bewees de Fjord zijn diensten voornamelijk als last en trekdier en ook om de bevolking in lichte rijtuigjes te vervoeren. Men had daar een goed harddravend paard voor nodig om de grote afstanden te overbruggen.

Het Fjordenpaard deed in 1954 voor het eerst zijn intrede in Nederland. Er werden een aantal paarden als proefproject door de Kleine Boeren Commissie geïmporteerd. Een aantal kernen in Nederland kreeg Fjordenpaarden toegewezen om zodoende de gebruiksproef in het boerenwerk te testen. Deze gebruiksproef onderving veel kritiek doch de bruikbaarheid van het Fjordenpaard op de kleine landbouwbedrijven voldeed boven alle verwachtingen en de populariteit van de Fjord nam sterk toe.

De Fjord kent een enorme trekkracht en werkwilligheid waardoor het ingezet werd bij vele vormen van licht landbouwwerk als ploegen, maaien, schudden, eggen, enz. Daarnaast en vooral later toen de trekker het werk van de paarden overnam werd de Fjord een geliefd paardje om recreatief mee te mennen en onder het zadel te rijden.

Het Fjordenpaard wordt in Nederland voor velerlei doeleinden ingezet. In de eerste plaats is het een uitstekende gezinspony. Zowel volwassenen als kinderen kunnen de Fjord onder het zadel berijden en daarnaast kan het tevens worden aangespannen. Dit gebeurt in recreatieve zin maar ook op wedstrijden is de Fjord steeds vaker te vinden. Hoewel de bouw van sommige Fjorden het niet altijd makkelijk maakt (zware hals) kunnen ze toch ook in de dressuur aardig meekomen. Bij het stamboek worden ieder jaar ABOP verrichtingsproeven afgenomen, zowel de zadel, als de men- en trekproef. Ook bij samengestelde menwedstrijden zijn de Fjorden geliefd in enkel-, twee- en vierspannen.

Ook is de Fjord het meest ingezette paard op maneges voor gehandicapten en zijn ze geliefd in de Westernsport (trail-rijden) en Endurance (lange afstandsritten en springen zijn ze ook goed in ;)

FOTO:S komen nog
Afbeelding
Afbeelding

--------------------------------------------------------------------------
Rasstandaard

Het hoofd moet sprekend zijn met een breed voorhoofd, grote oogbogen met grote ogen en scherpe wangbeenderen. Het hoofd moet niet te groot en te grof zijn. De neuslijn moet wat ingedeukt zijn en de oren klein en kort en iets breed uit elkaar staand maar wel rechtop.

De hals is goed gespierd met voldoende lengte en souplesse.

De schoft moet vlak en gespierd zijn, hetgeen bij een echt Fjordenpaard wordt veroorzaakt door de 'ophanging' van de wervelkolom tussen de schouderbladen. (een kenmerkende eigenschap van bergpaarden, waarbij een laag trekpunt gewenst is)

De rug moet middellang zijn en vooral in de lendenen goed gespierd. Een flauwe ruglijn is een raskenmerk van het Fjordenpaard.

Het kruis mag een weinig smal zijn en afgerond maar zeker niet te vlak en te horizontaal.

Bij het beenwerk mogen de voorbenen een ietwat franse stand hebben maar niet toontredend. het achterbeen moet een goed gespierde schenkel hebben en het spronggewricht een weinig gebogen. (een te recht spronggewricht is niet krachtig en daarom ongewenst) De benen moeten krachtig en droog zijn en beslist niet voos of te grof.

Het gangwerk moet gemakkelijk zijn en men moet een snelle voetwisseling zien, zowel in draf als in stap. De draf moet recht en vierkant zijn (geen knie actie) terwijl daarbij een iets franse gang een raskenmerk is.

Het karakter van een Fjordenpaard is van nature rustig en kalm maar wel levendig in zijn hele voorkomen. Het Fjordenpaard behoort in alle opzichten mak te zijn maar wel voortvarend in het werk.

De spijsvertering (ruwvoeder verteerder) van een Fjordenpaard moet zo zijn dat het dier op 'goedkope wijze' in conditie te houden is. Zonder veel kosten moet het zijn vlees behouden en niet mager worden.

De kleur wordt Isabel genoemd en komt voor in verschillende tinten. De Fjord heeft zwarte haren in het midden van de maantop en in de lengterichting over de hals, temidden van de lichtere zijkanten van de manen kam. Verder behoort de donkere streep, welke vanuit de manen kam komt en doorloopt over de schoft, de rug, de lendenen en het kruis tot in de aanzet van de staart en doorloopt in de staart zelf tot de raskenmerken. Deze streep noemt men de 'aalstreep'. Vaak ziet men bij het Fjordenpaard een lichte snuit (meelsnuit) en zebra strepen aan de benen. Minder vaak ziet men donkere strepen over schoft en schouder.

De schofthoogte van het Fjordenpaard varieert van ± 1.38 m. tot ± 1.45 m. Er komen ook Fjorden voor die kleiner (1.35 m.) of groter (1.50 m.) zijn.

Kleuren

De kleur van het Fjordenpaard wordt vaak ten onrechte Isabel genoemd. Eigenlijk heet de kleur 'wildkleur' en komt ook voor bij de wilde paarden van Centraal Azië, nl. de Tarpan en het Prezwalski paard. De kleuren worden Blakk (vaal) genoemd naar de Noorse termen.

Afbeelding

De hoofdkleuren zijn:

Brunblakk (bruinvaal) en is de kleur zoals we die het meest zien bij de Fjordenpaarden. De kleur van het lichaam is vaal geelbruin en varieert van roomkleurig tot bijna bruin.

Rødblakk (roodvaal) en is een kleur die soms moeilijk te onderscheiden is van het bruinvaal. De aalstreep is i.p.v. zwart vaak roodbruin van kleur. De hoeven van de veulens zijn vaak wit maar worden donkerder naarmate de dieren ouder worden.

Gråblakk (grijsvaal) en is een kleur die varieert van licht zilvergrijs tot diep donkergrijs. De aalstreep is donkerder dan de lichaamskleur.

Verdunde kleuren komen voor als Ulsblakk (lichtvaal; bijna wit of roomwit met zwarte of grijze aalstreep) en Gulblakk (geelvaal met een hele lichte of geen aalstreep).

--------------===============------------------=========---
TOILETTEREN

De manen van het Fjordenpaard dienen regelmatig geknipt te worden in een ronde boog. Laat men de manen groeien dan geeft dat een wat onverzorgd uiterlijk.

- Een Fjord mág wel lange manen hebben en mag dan ook op de keuring komen en wordt normaal beoordeeld en geplaatst, het staat alleen wat minder chique -

Dit knippen gebeurt al bij veulens van een week oud en wordt om de 4 à 6 weken herhaald, afhankelijk van de groei van de manen. Het is een hele kunst om dit goed te doen. Sommige eigenaars knippen de manen op gelijke hoogte, anderen laten de zwarte rand 1 cm. boven de witte delen uitsteken. De hoogte van de manen zijn in het midden van de hals een handbreedte. Ook laat men bij de schoft wel eens een pluk manen zitten.

Verder wordt er in principe niet geknipt of geschoren aan een Fjord, zoals de vetlokken aan de onderbenen en de basis van de staart bijvoorbeeld. Wel even de haren die uit het oor groeien afknippen. Alleen de haren die er uitsteken! De haren in de oorschelp zitten er niet voor niets, ze beschermen tegen vliegen, smeer etc!! Ook de “baard” wordt afgeknipt. Dit wordt ook wel eens gedaan met een brandende kaars. Veiliger is een tondeuse met opzetkammetjes. Nooit de tastharen rond de neus afknippen!

FOTOs komen nog
......................................................................
Het witte gedeelte moet een handbreedte hoog zijn, dat knip je eerst op lengte. Het helpt als je de manen iets vochtig maakt. Met een fijne kam, kam je de manen recht omhoog en langs het kammetje kun je de witte haren mooi recht afknippen. Als aan beide kanten de witte haren mooi op gelijke lengte zijn knip je de deze haren ongeveer 1 cm. af zodat de zwarte haren er boven uit steken.

Het resultaat moet een mooie gelijkmatige boog zijn waardoor de hals van het dier extra goed uitkomt.
Afbeelding

kayleighlovesmyrza
Dülmener
Berichten: 569
Lid geworden op: 18-01-2011 19:32

Bericht door kayleighlovesmyrza » 30-01-2011 17:29

wat voor ras is myrza eigenlijk? :oops:
kussz'x

StalMyrza
Site Admin
Berichten: 1257
Lid geworden op: 10-11-2010 08:59

Bericht door StalMyrza » 30-01-2011 17:35

myrza haar moeder is waarschijnlijk iets van welsh cob met iets van volbloed (arabier?) en haar vader is 50% new forest en minimaal 24,25% arabier.

Ik mis trouwens de kleur kvit bij de fjorden kleuren. Een wildkleur cremello/perlino/smokey cream.
(cremello is vos met dubbel creme gen, perlino een bruine met dubbel creme gen en een smokey cream een zwarte met dubbel creme gen.
Paardenhaar kettingen te koop
Afbeelding

kayleighlovesmyrza
Dülmener
Berichten: 569
Lid geworden op: 18-01-2011 19:32

Bericht door kayleighlovesmyrza » 30-01-2011 17:37

okee, dankjeweeel.

kimlovegoldy
Freiberger
Berichten: 672
Lid geworden op: 15-11-2010 19:12

Bericht door kimlovegoldy » 03-02-2011 20:32

De Arabische volbloed ook wel 'Arabier' genoemd, is een paardenras dat afstamt van Arabische paarden uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten. Het ras is zeker meer dan vijfduizend jaar oud. Tegenwoordig worden Arabische volbloeden over de hele wereld gefokt.


Legenden
Volgens Arabische volkeren creëerde God de Arabische volbloed uit de zuidenwind. De profeet Mohammed gaf de nomadenstammen de opdracht om dit paardenras zuiver te houden. De oude Grieken geloofden dat zeegod Poseidon de Arabier uit de golven van de zee had laten verschijnen.

Ook is er het verhaal van de 7 stammoeders van het Arabische ras. Toen Mohammed uit Mekka moest vluchten naar Medina, galoppeerde hij met enige volgelingen urenlang door de woestijn. Op gegeven moment roken de paarden water. Men steeg af om de paarden te laten drinken. Op dat moment riep Mohammed de paarden terug. De 7 merries die terugkeerden, (de trouwste paarden) vormen de stammoeders van het ras.

Deze legende verwijst naar het bijzonder trouwe karakter van de Arabier, Een Arabier zal vaak bij een afgeworpen of gevallen ruiter blijven.


De Arabische volbloed is een gespierd paard maar weegt vaak niet veel meer dan 500 kilo. De stokmaat was oorspronkelijk tussen de 1.40 en de 1.50 meter, maar door verregaand doorfokken worden nu ook grotere Arabische volbloeden gefokt, soms tot wel 1.65m. De gemiddelde grootte blijft wel rond de 1.50m liggen. Het paard heeft een vrij klein hoofd met grote uitdrukkingsvolle ogen en een fijngevormde neus. De meeste arabieren hebben ook nog een knikje in de neus. De oren zijn klein en spits. De hals is gebogen en de borst is naar verhouding breed. De staartdracht is sierlijk en van het lichaam af gedragen. De croupe is bij voorkeur iets vlak en kort. Het paard beweegt zich sierlijk en soepel, vooral in draf. Ook heeft de arabier een hoge staart. De Arabier komt voor in de kleuren: schimmel, vos, bruin en zwart. Het ras heeft vaak witte aftekeningen op de benen en het hoofd.

Opmerkelijk is in dit verband het verhaal van Linda Tellington-Jones. (Uit: Getting in TTouch: Understand and Influence Your Horse's Personality.) Bekend is, dat met name in Europa, arabieren werden gefokt met een concave neuslijn. Met name de beroemde Lady Wenthworth selecteerde haar paarden daar speciaal op. Linda Tellington Jones viel het op, dat in Arabische landen deze vorm van het hoofd niet overheerste. Waarop zij van de arabische fokkers te horen kreeg, dat men deze paarden als zenuwpezen beschouwde en er bij voorkeur niet mee fokte.

Karakter
Een hoge intelligentie en een vurig karakter zijn de kenmerken van een Arabische volbloed. De Arabier is een gevoelig dier. De gebruiker moet eerst zijn vertrouwen winnen, waarna het paard alles voor hem wil doen. Zijn grote uithoudingsvermogen heeft hij overgehouden aan zijn geschiedenis als woestijnbewoner.

Gebruik
De Arabier is een elegant rijpaard en een uitstekend renpaard. De galop is de beste gang van het ras. Hoewel de arabier deze kwaliteiten bezit,wordt er het meeste beroep op gedaan in arabierenshows. Bij deze shows keurt de jury(die bestaat uit zeker 3 man)het uiterlijk van het paard, de draf, het voorkomen, enz. Bij de draf wordt er veel knie actie gebruikt. Hij blinkt uit in de lange afstandswedstrijden, waardoor dit ras of kruisingen ervan de sport bijna domineren. Het ras wordt ook veel gebruikt om andere paardenrassen te veredelen, en arabisch bloed komt daardoor voor in de stamboom van heel wat paardenrassen, zoals de Trakehner, de Morgan, de Shagya, de Welsh, maar ook de Andalusiër, de Lipizzaner en het Friese paard.

Het paard wordt in Arabië en Amerika gebruikt om mee te showen. Sommige arabieren worden uitgebracht in military. Ook voor endurance zijn ze bijzonder geschikt vanwege hun grote uithoudingsvermogen.
hou van mijn beste paardjee Goldy!! <3

StalMyrza
Site Admin
Berichten: 1257
Lid geworden op: 10-11-2010 08:59

Bericht door StalMyrza » 03-02-2011 20:33

Leuk stukje kim!
Paardenhaar kettingen te koop
Afbeelding

kimlovegoldy
Freiberger
Berichten: 672
Lid geworden op: 15-11-2010 19:12

Bericht door kimlovegoldy » 03-02-2011 20:39

thanx!
er komen nog foto's
[/img]
hou van mijn beste paardjee Goldy!! <3

kayleighlovesmyrza
Dülmener
Berichten: 569
Lid geworden op: 18-01-2011 19:32

Bericht door kayleighlovesmyrza » 03-03-2011 20:04

leeeuk!

merel_debora
Paso Fino
Berichten: 389
Lid geworden op: 17-11-2010 20:14

Bericht door merel_debora » 25-10-2011 11:29

hoe heet het aller kleinste paard van de wereld eigenlijk?
dat was toch geen shetlander?

xx
Phoebe mis jeee!!!<3

Tessa12
Freiberger
Berichten: 740
Lid geworden op: 10-11-2010 15:38

Bericht door Tessa12 » 25-10-2011 15:16

falabella maar er is een nog kleinere heb ik een keer gezien in het egt iets met dwerg :P
hartje anneteska ^^

Plaats reactie